Marieke Steenhoek
Soprano      

Biografie

(klik op foto voor slideshow)

Marieke Steenhoek behaalde in 2004 haar diploma aan het conservatorium van Amsterdam. Zij studeerde bij Maarten Koningsberger en Margreet Honig en volgde lessen bij o.a. Jard van Nes, Valérie Guillorit en Noelle Barker. Sinds haar afstuderen wordt zij gecoached door zang-/stempedagoge Gemma Visser. Zij volgde verschillende malen de masterclass “Acting for Singers” van de Jekerstudio in samenwerking met de toneelschool van Maastricht waar ze les kreeg van o.a. Yolande Bertsch, Helmert Woudenberg en Roland Velte.

Prijzen
In september 2006 behaalde zij de 1e prijs tijdens de finale van het 9e Deutekomconcours en ontving zij de publieksprijs ter beschikking gesteld door stichting “Vrienden van de Reisopera”.

Oratorium
In oktober 2008 maakte Marieke haar debuut als soliste bij het Concertgebouworkest in de Nielsen-symphony o.l.v. Herbert Blomstedt. In het najaar van 2007 was Marieke voor het eerst te horen als soliste bij het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman. Eerder dat jaar was zij te horen als soliste bij de Nederlandse Bachvereniging tijdens een première-uitvoering van Ernst Graf‘s “Der Tod Jesu” o.l.v. Jos van Veldhoven. Als vaste soliste bij het Arion Ensemble Utrecht maakte zij vanaf 2000 tournees naar o.a. Frankrijk, Italië en Slovenië. Daarnaast soleerde zij in o.a. “Requiem” (Verdi), de “Elias” (F.Mendelssohn), “Mattheus-” en “JohannesPassion” (J.S.Bach), “Carmina Burana” (C.Orff), “Stabat Mater” (J.Haydn) en “Litaniae” (W.A.Mozart).

Opera
In 2010 maakte Marieke haar debuut bij De Nederlandse Opera in de Wereldpremiére “A Dog´s Heart” van Alexander Raskatov. In 2011 zong zij bij DNO de rol van eerste Engel in “De Legende” van Peter Jan Wagemans en in 2014 volgde de rol van Grimelda in de opera Laika (Martijn Padding) in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Ook zong zij de rol van Estelle (“The Stronger” - H. Weisgall), Dorothea in de barok-opera “Don Chisciotte” (Conti), Pat Nixon in de opera “Nixon in China” (John Adams), Donna Elvira (“Don Giovanni” - W.A. Mozart) en de rol van Adele in “Die Fledermaus” (J.Strauss) o.l.v. J. van Maanen i.s.m. het AUKSO Extended Chamber Orchestra uit Katowice. Verdere rollen: Geraldine (“A Hand of Bridge” - S.Barber), Ingrate (“Un ballo dell´ Ingrata ” - C. Monteverdi) en Laurey (“Oklahoma” - R. Rodgers and O. Hammerstein)

Modern repertoire
Naast oratorium en opera is Marieke ook regelmatig in het moderne repertoire te horen. Zo zong zij o.a. de sopraansolo in de wereldpremière 'And Nothing Death' van Carlos Michans, 'Pli selon pli' (Pierre Boulez) met het Doelenensemble, 'Out of Europe' (Bernard van Beurden) en 'Trois Poésies de la Lyrique Japonaise' van Igor Stravinsky. In 2014 was zij één van de twee solisten in de opera 'Into the Little Hill' van George Benjamin (Essen - Duitsland). In 2016 soleerde zij in het openingsconcert van het festival 'Now! Word Up!' met Il canto sospeso van Luigi Nono; daarnaast zong zij de wereldpremière van Hoffmanns Betrugs-Lexicon (Essen - Duitsland).

2021

Geen evenementen

Laika

NTR Podium:

Bekijk de uitzending over Laika (productie van de nationale opera)

Klik op onderstaande link:

Laika